A la fitxa tècnica
Circular per Marganell
18 de maig de 2019: 5 ermites amb vistes a Montserrat
A la sortida anterior
A la sortida següent


Hem fet una mica de quòrum i a aquesta sortida anem 7 persones, tot un èxit. Érem la Gemma i els seus dos fills -el Bru i l'Aliu-, la Laia, la Silvia i el Lluís i la Berta. Vam escollir fer la ruta de les ermites romàniques de Marganell perquè la ruta no tenia massa desnivell i perquè hi tenia molt bones vistes a Montserrat. De la info de la web del monestir he tret la informació que aqui apareix.

Una mica de boira a primera hora i després un fastàstic dia de sol. A Marganell vam fer una circular i vam esmorzar i dinar a l'ermita de sortida i arribada, a Sant Jaume.

ERMITES PER LES QUE QUE VAM PASSAR:

. L'ermita de Sant Jaume, del segle XII, ja apareix citada l'any 1104, en un document en què els propietaris la donen al Monestir de Santa Cecília de Montserrat. Està força ben conservada tant internament com externament.

. Sant Cristòfol de Castellbell és una ermita del segle XI, la part frontal fou allargada durant el segle XVII. Cada diumenge s'hi fan misses i es pot contemplar la bona conservació de l'interior.

. L'ermita de Sant Esteve de Marganell és un clar exponent de l'art romànic rural. La primitiva construcció és del segle XIII, d'una sola nau, on destaca un absis semicircular, llis i sense cap finestra. Tenia altar major, capelles laterals i un petit cor. Ara no té sostre i està desacralitzada, però té un cert encant.

També es passa per camps cultivats i amb boniques vistes de la cara nord de Montserrat. En un d'aquests punts hi ha una taula d'observació molt curiosa, la podeu veure al recull de fotos. També podeu veure la varietat de motxilles que portàvem, entre elles la primera que va tenir la Rut i que ara porta l'Aliu.


El grup amb motxilles de tota mena
 
Cabres...
 


Del més gran al més petit
Cabana en camps de cereals


Curiosa taula d'orientació sobre Montserrat


Cara nord de Montserrat, fantàstica

Sant Cristòfol de Castellvell
Un descanset

Collint malves
Construcció sense ús conegut

Més tranquils no podem anar-hi
Sant Esteve de Marganell, segle XII

El pou de l'església
Sant Esteve, només parets
De foto
Hora de dinar

Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Ermites de Marganell

ITINERARI

EN COTXE:
Nosaltres veníem de Barcelona i hi ha dues opcions:
Agafar la C-58 i la C-16 sortir per Sant Vicenç de Castellet i anar cap a Monistrol per la C-55. En 2 quilòmetres trobareu el desviament a la BV-1123 cap a Marganell (5 kms). Després de 5 quilòmetres i una curva pronunciada a l'esquerra trobareu un trencall a l'esquerra indicant Sant Cristòfol (carretera BV-1122). I uns metres més enllà veure-ho a la dreta un cartell: Ermita de Sant Jaume, és una pista apta per a turismes però millor no pugeu si teniu un cotxe baix. Aleshores millor deixar el vehicle a la curva.
També podeu venir per la C-58 i a Terrassa seguir per la carretera c-58 i no agafar l'autopista. Quan arribeu a la C-55 aneu fins al desviament de Marganell -cap al sud-. La resta igual.

A PEU:
Segons el track, se surt de la Fassina, un mas molt antic, situat a la BV-1123. Al pas del torrent trobem una font d'aigua, caminem un tram pel lateral del la carretera que duu a Sant Cristòfol i agafem el camí a mà dreta direcció a l'Ermita de Sant Jaume.

NOTA: nosaltres aparquem ja a l'ermita de Sant Jaume. Així que de l'ermita baixem al camí, és un sender de gran recorregut (GR) marcat amb dues franges, una blanca i una vermella.

Uns metres més endavant deixarem a mà esquerra dues cases i creuarem el torrent. Més endavant trobem un petit dipòsit i remuntem el camí. Veurem tot seguit extensos camps de cereals amb l'escarpat massís de Montserrat de fons, passarem pel costat d'una caseta de pedra i seguirem el sender marcat uns 300 metres fins el trencall de l'Ermita de Sant Cristòfol de Castellbell.

Tornem a buscar el camí que havíem deixat reprenent el camí principal, seguint però, les indicacions direccionals cap a l'Ermita de Sant Esteve de Marganell. Resseguirem el camí un tram fins a trobar la pròxima cruïlla senyalitzada i girar cap a l'esquerra, deixant enrere el GR-4.

A mig camí trobarem el torrent i uns 100 metres torrent avall, la Font del Carner, on ens podem aturar a beure una mica d'aigua. Uns metres més amunt sortirem en una pista ampla on girarem a la dreta de baixada. Aviat veurem l'Ermita romànica de Sant Esteve de Marganell al fons, a mà esquerra; seguint les indicacions hi arribarem en 5 min.

Val la pena parar-se una estona a l'Àrea de l'Hort del Rector i contemplar la bellesa de l'ermita i l'entorn. Baixarem el camí asfaltat del Casot i quan arribem a la carretera girarem a la dreta i retornarem a Sant Jaume, el nostre punt d'origen.

DADES GENERALS:
Temps total: 3:15 hores
Temps descans*: 50'
Desnivell: inapreciable
Distància: 5,5 quilòmetres

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

 

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

   
Sant Jaume -Marganell-  
10:15
Taula d'orientació  
10:50
35'
35'
Sant Cristòfol de Castellvell  
11:12
22'
57'
Descans
Fins 11:30
18'
1:15'
Sant Esteve de Marganell
12:40
1:10'
2:25'
Fotos
Fins 13:00
20'
2:45'
Sant Jaume -Marganell-
13:30
30'
3:15'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici