Anar a l'inici
Tornar a la sortida
Divendres 27 d'agost
 

Què vam fer?

. Cascada del Molino de la Chorera, a Tragacete
. Camí cap a Albarrassí
. Visita a 3 punts de l'aqüeducte romà Albarrassí-Gea-Cella
. Retorn a Barcelona

 

Cascada del Molino de la Chorera, a Tragacete
És una bonica cascada al curs del riu Xúcar, molt a prop del poble de Tragacete i en el camí al Alberg de San Blas i al camí que va al neixement del riu.
Es pot venir caminant des de Tragacete per PNSC-06 o aparcant més endavant en un eixample que hi ha a l'esquerra de la carretera. Des d'aquí, diu el cartell que la cascada està a 500 mts. S'ha d'anar una estoneta per la carretera fins a un trencall a la dreta que baixa, passa el riu i porta a la cascada. Val la pena.
Al llarg de tot el recorregut hi ha panells indicadors de la vegetació de la zona. Els que han perdut la protecció de plàstic, estant fets malbé.


Aqüeducte romà Albarrasí - Gea de Albarrassí - Cella
Aquest aqüeducte tenia un recorregut d'uns 25 quilòmetres que transcorre prop del riu Guadalaviar (després es dirà Blanc i cap a la desembocadura a Valècia, Túria). Hi ha una part subterrània (fins a un màxim de 60 mts de profunditat), unes altres a cel obert i unes en galeries a dins de la roca (7 kms de túnels i un centenar de pous de ventil·lació. Se li atribueix un cabal pròxim als 300 litres per segon amb una pendent mitjana del 3 per mil.
L'objectiu era portar aigua des a Cella, on hi havia una ciutat romana des del segle I abans de Crist.

Actualment es poden visitar 7 trams, combinant trams caminant amb trams per carretera. Entre Gea i Cella hi ha un sender de 9,5 kms que passa per la resta de trams.
Anant d'Albarrassí a Cella els punts d'interès són aquests:

Tram I:  Assud de l'alberg d'Albarrassí. Es pot veure el punt on l'aqueducte prenia les aigües del riu Guadalaviar, tot i que l'assud actual no és romà.

Tramo II : Després de veure el castell de Santa Croche a la dreta hi ha dos punts de visita, els dos amb espai per deixar el vehicle:
. Galería dels miralls
. Una part de l'aqüeducte excavat a la roca.

Tramo III : Assud de Gea de Albarracín, abans d'arribar a aquesta població. L'aqüeducte va excavat a la roca a mitja alçada de la paret de roca que hi ha a l'esquerra de la carretera (a la dreta tenim el riu Guadalaviar). Es poden reconèixer nombroses ventanes o lumines de ventil·lació. Hi ha un camí per poder accedir-hi durant un tram.

Tramo IV : Barranco de los Burros. En aquest punt, de gran bellesa, l'aqüeducte va excavat a la roca fent un gran gir per salvar el barranc seguint una curva de nivell.

Tramo V . Cañada de Monterde y las Hoyas. Aquí l'aqüeducte és subterrani. En aquest tram destaquen els grans pous de ventil·lacio o putei, a vegades molt profunds.

Tramo VI . La Tejería. Després dels dos últims pous o putei, l'aqüeducte surt a cel obert.

Tramo VII . Las Eras de Cella. El aqüeducte segueix a cel obert aproximant-se a Cella.

Nosaltres vam visitar el tram II i el III. Molt interessants són també el IV i el V, però els aiguats caiguts els dies anteriors ens van impedir de fer-ho. Ja tenim una altre motiu per tornar-hi per què ens va agradar molt. De fet, també estaven suspeses les visites guiades que es fan des del Centre d'Interpretació de l'Aqüeducte romà pel mateix motiu. El Centre és un modern edifici situat a Gea de Albarrassí (a la sortida del poble en direccio a Terol). La informació que ens van donar va ser molt bona però l'interior i l'exposició que hi havia ens va decepcionar moltíssim. Una pena.


Primera part del tram II
Galeria dels miralls, pel reflex de la llum a dins
Segona part del tram II. Possiblement també era un túnel excavat a la roca que es devia anar a terra quan van fer la carretera. El final d'aquest tram surt just a sobre del túnel de la carretera. Després ja no es va conservar l'aqüeducte.

Paredon on hi ha una part del tram 2 de l'aqüeducte, metres i metres de túnel excavat a la roca amb nombroses finestres de ventil·lació. També hi ha un camí paral·lel exterior

I ara fem el caminet exterior i interior d'aquest tram