A la fitxa tècnica

Naixement del Urederra
10 de novembre de 2014: barreja d'aigua i natura a la tardor
A la sortida anterior
A la sortida següent

Aprofitant que passava uns dies a Puente la Reina de Navarra, vaig decidir visitar el naixement de l'Urederra. És una icona turística de la zona i no em va defraudar, tot i que n'he vist de cascades més grans i més maques. Aquí crec que s'ha de valorar el conjunt. El camí amb arbres espectaculars, la zona, molt cuidada i neta, la poca gent que hi havia ja que era novembre, les moltes cascadetes que hi ha, la netedat de l'aigua i la paret final que tanca el circ.

El camí surt de Bakedano, una aldea rural però en la que han fet un bon aparcament (vaig calcular que hi cabien uns 300 cotxes) i en el que s'ha de pagar en els mesos d'estiu. Això dóna idea de com ha d'estar en temporada alta, apestat de gent. Però a la tardor, i en un dia de sol com el que vaig tenir, és una maravella. Podríem dir que la ruta té dues parts diferenciades. La primera, sense desnivell, es fa per una pista prou ampla a partir de la qual es poden veure les primeres cascades i bassetes (està prohibit banyar-se, tot i que donen moltes ganes). La segona, la que fa els 250 metres de desnivell que té el recorregut, és un caminet que puja dret fins a la cascada final o naixement de l'Urederra i les parets que tanquen la vall.

Bakedano, el poble
Bakedano, el frontó no pot faltar

No hi ha dubte que és tardor i que hi ha molt faig
Sortits de contes fantàstics?

Arbres impressionants en tot el recorregut

Cascada i bassa
Minicascada

Cascada
Naixement del Urederra

La paret que tanca la vall i que provoca el naixement de l'Urederra

 

Arbres a la tardor, no l'havia vist a l'anada
Safrà de muntanya

Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Naixement de l'Urederra

EN COTXE:
El recorregut surt de Bakedano. Jo hi vaig anar des d'Estella-Lizarra (Navarra). Sortin cap al nord i encara dins de la ciutat hem de seguir la NA-120 en direcció a Sant Sebastià. Abans de deixar Estella agafar la NA-132A quan veiem el cartell que indica Vitoria i seguir per aquesta fins al trencall cap la serra d'Urbasa. És la NA-718 que seguirem fins a Baríndano. Aquí girarem a la dreta i també a la dreta deixarem la NA-7186 (Artaza), la NA-7188 (Goliano) per quedar-nos a la NA-7187 que ens porta a Bakedano

HORARIS I DESNIVELLS

SITUACIÓ

 

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Bakedano  
11:35
 
1a cascada  
12:20
45'
45'
Naixement Urederra  
12:50
30'
1:15'
Descans i fotos
        Fins       13:15
25'
1:40'
Bakedano  
14:20
1:05'
2:45'
TOTAL ATURADES:   25'
DISTÀNCIA TOTAL:   6 kms

ITINERARI

A PEU:
Deixem el vehicle en el parquing del poble (entrant a l'esquerra) i creuem el poble passant pel lavadero i pel frontó. Quan s'acaba el poble i trobem una casa, hem d'agafar el camí a l'esquerra, no el de la dreta que puja. Una mica més tard trobem l'indicador del Naixement de l'Urederra. Hi ha dos camins, jo vaig anar i tornar pel de sobre. I tot recte, no té pèrdua.

Tornar a dalt
Anar a l'inici