Amb flors

A la fitxa tècnica
Orkatzategi
15 de juliol de 2023: incursió al Pais Basc
A la sortida anterior
A la sortida següent


Aprofito la meva estada per feina a Euskadi per a fer, aquest cop sol, un parell d'excursions duramt el cap de setmana. Dissabte pel matí esmorzo al Hostal Jausoro d'Aretxabaleta i surto cap a Araotz, aparco el cotxe a Ugaran, unes casetes a prop d'Araotz, i emprenc el camí. (8:45)

A les 9:25, uns 2 km de cami, arribo a les Coves d'Aitzulo (Haitzulo en euskera significa cova o gruta). HI ha vàries arcades i per una d'elles es veu la vall de baix. Faig algunes fotos i un vídeo i continuo el camí.

En el camí em trobo cavalls i les vistes de tota la Vall d'Araotz, amb la serralada de l'Aizkorri al fons, on està l'Aitxuri, el pic més alt Euskadi, i la serralada del Aratz en forma de meseta. Tot és verd, excepte les cases i les carreteres.

A les 10:20 arribo al Orkatzategi amb la típica bústia amb la destral clavada dels pics d'Euskadi. El primer es va posar al Anboto al 1915, muntanya també emblemàtica. Es veu l'altre costat amb el pantà de Urkulu als peus. No es veu ni l'Udalaitz, ni l'Anboto tot i que els tinc davant per la densa boira que hi ha per aquest costat que no els deixa veure.

Menjo alguna cosa i tiro cap a baix, quatre kilòmetres fins el cotxe (12:00), dels que els dos últims son en forta pendent per una pista al principi cimentada i després asfaltada.

Em sobra temps (no he hagut d'esperar a ningú) i me'n vaig a Arantzasu, dono una volta pel Santuari i visito el Centre d'Interpretació del Parc Natural d'Aizkorri-Aratz. Dino un plat combinat a l'Hostal del Santuari.

Lluís Gabarró


Inici del camí
La companyia

Coves d'Aitzulo
Tornar a dalt
Pantà de Urkulu
Tot verd


Cim de l'Orkatzategi
Tornar a dalt
Vall d'Araotz, al Parc Natural d'Aizkorri-Aratz
Santurari d'Arantzazu

FITXA TÈCNICA

Orkazategui, 869 mts

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Des d'Aretxavaleta per la GI-627 fins a creuar el riu Deba. A la rotonda agafem la GI-2630 fins Araotz. Aparquem a Ugaran, unes casetes a prop d'Araotz.

ITINERARI A PEU:
Seguir el track, primer cap a le Coves d'Aitzulo i després fins el cim.

DADES GENERALS:
Temps total: 3:15 hores
Temps descans*: 25'
Desnivell acumulat: 570 mts
Distància: 9 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Aparcament Ugaran  
8:45
Coves d'Aitzulo  
9:25
40'
40'
Orkatzategi  
10:20
55'
1:35'
Pica pica i fotos
 
Fins 10:35
15'
1:50'
Aparcament Ugaran  
12:00
1:25'
3:15'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS

Tornar a dalt
Anar a l'inici