Amb flors

A la fitxa tècnica

A les flors d'aquesta sortida
Via del Nicolau
27 de març de 2024: antic camí de vagonetes per transportar fusta
A la sortida anterior
A la sortida següent


Fa anys que estava recuperada però no la coneixíem. I va ser l'alternativa perfecta quan els plans per la Setmana Santa es van esgarrar per diferents motius. Així que vam decidir passar dos dies entre Bagà i Gisclareny.

El primer que vam fer va ser la Via del Nicolau. La  Via Nicolau  es va construir a principis del segle XX per transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. A partir dels anys 30 va caure en desús i la infraestructura es va anar deteriorant. El 2009 va ser restaurat amb finalitats turístiques i actualment, senderistes i ciclistes gaudim d'aquest camí que recorre la vall del riu Bastarenys que uneix Sant Joan de l'Avellenet amb Bagà i Guardiola del Berguedà. De fet, durant el camí es pot veure una vagoneta amb troncs de fusta, una manera de recordar els orígens d'aquesta via.

Nosaltres només vam fer el tram que va des de Bagà a Sant Joan de l'Avellanet. Per no tornar pel mateix camí, vam fer una circular anant per la pista fins a la masia Matallops i baixant per un corriol molt dret que ens porta al punt de sortida.

Vam dinar (un súperbocata) al Bar Centre de Bagà, davant de la plaça principal, just quan desmuntaven el mercat.

La tarda la vam dedicar a fer una visita audioguiada a Bagà tot i que no vam poder entrar ni al Palau dels barons de Pinós, ni a l'església. Totes dues edificacions estaven tancades.

La nit la vam passar a la Casa Rural Rústic Vilella, de Gisclareny. Només té 5 habitacions, tracte molt agradable. Tenen una petita piscina climatitzada amb sostre retràctil que aquests dies començaven a escalfar (feien 5 graus a les 8 del matí). No cal dir que jo la vaig tastar.

En el cas que vulgueu anar-hi, fixeu-vos en què us indica el MAPS. A nosaltres ens va fer anar per un pista fins al coll de Turbians, quan s'hi arriba perfectament per la carretera que va a Gisclareny.

Berta Solanas
De com van restaurar la Via Nicolau
Primer túnel venint de Bagà

Segon túnel venint de Bagà
Proteccions per la muntanya
Tornar a dalt
La vagoneta: el record de la via per transportar fusta

La passarel·la, 40 metres
Tornar a dalt
Com mesurar el vent sense aparells?
L'erosió de la muntanya quasi tapa la via

Ecomuseu de Bagà
Sant Joan de l'Avellanet
Tornar a dalt
Alberg i zona d'acamapda
Berenador del Clot d'en Roca

Mirador
Tornar a dalt

Masia Matallops, aquí ens deixem la pista i agafem el corriol (foto de la dreta)

Vistes de Bagà
Final del corrriol al costat de l'inici del camí
Tornar a dalt

FITXA TÈCNICA

Via del Nicolau, a Bagà

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Venint de Berga per la C-16 sortim a la primera sortida de Bagà. Girem a l'esquerra pel carrer del Raval per anar a trobar el pont que passa per sobre del Bastareny. Quan arribem a la carretera girem a la dreta i després de passar per una àrea recreativa podem deixat el vehicle.

ITINERARI A PEU:
Des de l'aparcament tirem enrera fins a trobar l'inici del camí. Està senyalitzat i un gran cartell ens indica com la van restaurar l'any 2009. Tenim la paret a l'esquerra i a la dreta vistes del Prepirineu i del Moixeró.

De seguida trobem el primer túnel. El camí puja suaument. Trobem el segon túnel. I una mica més endavant una vagoneta que recorda l'ús que va tenir aquest camí.

Seguim i trobem la passarel·la del Nicolau, un pont de fusta de 40 metres fet per salvar un torrent. A les dues bandes del pont hi ha uns indicadors de vent per saber quan seria perillós passar-lo. I per medir la intensitat del vent hi ha la relació entre la força del vent i l'efecte que aquest fa en el moviment de les plantes. Molt aclaridor.

En una hora més o menys arribem al final de la Via Nicolau. És el tram amb més pendent. Quan el camí es fa pla veiem a l'esquerra una zona de pic-nic i l'ecomuseu (avui estava tancat). Un corriol de pujada a la dreta ens porta a l'ermita de Sant Joan de l'Avellanet (tancada també).

Des d'allà girem a l'esquerra i agafem una pista que suau, no para de pujar. Primer passem per un alberg i zona d'acampada, després pel berenador del Clot d'en Roca i per un mirador cap a Bagà, cap al sud i cap a l'Est (Sant Miquel de Brocà).

Seguim per la pista fins que veiem la masia de Matallops. La pista fa curva a la dreta, doncs a l'esquerra surt un petit corriol que baixa –en fort pendent- fins a Bagà.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:55 hores
Temps descans*: 20'
Desnivell acumulat: 100 mts
Distància: 8,4 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Aparcament  
10:25
Vagoneta  
10:55
30'
30'
Passarel·la  
11:05
10'
40'
Final Via del Nicolau  
11:25
20'
1:00'
Esmorzar
 
Fins 11:45
20'
1:20'
Desviament de pista a corriol  
12:40
55'
2:15'
Aparcament  
13:20
40'
2:55'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici