Amb flors

A la fitxa tècnica
Torrent dels Abadals
23 de març de 2024: entre escales i graons per superar parets
A la sortida anterior
A la sortida següent


Veig aquesta excursió al Facebook i m'entren ganes d'anar-hi. Ben bé sense saber exactament què ens espera, això li deixo al Lluís. El Torrent dels Abadals va a morir al Llobregat, a Castellvell i el Vilar.

Aquesta sortida té com tres parts ben diferenciades. La primera és la pujada pel Torrent pròpiament dit. Estem en sequera, baixa sense aigua i es pot anar pujant salvant els desnivells que hi ha on han instal·lat escales, ferros i cordes per poder-los pujar. En alguns punts requereix una certa tècnica però es poden passar fàcilment (no amb gossos). La segona part és una pista que ens porta al punt més alt del recorregut, el Turó del Marqués, amb bones vistes. I la tercera és la baixada fins a Castellvell i el Vilar, molt dreta i un punt relliscosa.

És una matinal que pot acabar al Cafè Burés, un molt bon lloc per dinar.

Berta Solanas


 

Colònia Burés amb la seva canal
Pont medieval des del marge esquerra

Colònia, LLobregat i Montserrat
El pont des del marge dret del riu
Tornar a dalt
Túnel sota el tren
Saltant dels 3 Enllosats


Pont del Solei
Saltant de la Madrona
Tornar a dalt
Antiga bassa i pas per evitar un desnivell
Cau dels Degotalls


Pas sota el Cingle
Pel mig del barranc
Tornar a dalt
Pas de la Guineu: concentrada, no espantada
Posant per la foto

Dalt de tot del barranc i del cingle
Vistes a Montserrat
Tornar a dalt
Pista
Bandera al Turó del Marqués
Corriol de baixada

Pont sota la C-55
Pont sota les vies del tren i castell

Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Torrent dels Abadals

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Explicarem l'itinerari en coche però aquesta sortida es pot fer fàcilment en transport públic ja que a Castellvell hi ha una estació de tren bastant a prop de l'inici de la ruta.

Per anar en vehicle heu d'agafar la C-16 (sortida 41, peatge) o la C-55 i agafar cap a Castellvell i el Vilar. Travessem els diferents nuclis del poble fins a la Colònia Burés. Davant del Cafè Burés, a la plaça Lluís Companys hi ha una zona d'aparcament.

ITINERARI A PEU:
Des de la plaça on hem aparcat anem cap al Pont Vell, un pont gòtic de mitat del segle XV construit per Bernat Sarroca. El pont ens permet passar a l'altra riba del Llobregat. Aquest és el punt de partida per a fer la ferrada La Cinglera del Resistent. Nosaltres girem aleshores a l'esquerra per una pista fins a trobar una edificació que sembla una granja de gallines. Abans haurem trobat –a la dreta- el camí fins a l'estació de tren. Davant l'edificació hi ha una tanca però amb un petit pas a la dreta. I és per aquí per on s'accedeix al Torrent.

Després del cartell indicador girem a la dreta i, de seguida, trobem el túnel que passa sota les vies del tren i sota la C-55. El túnel té uns 150 metres i no té iluminació. El terra és irregular i amb alguns trams amb aigua i fang. Cal portar llum. Sortim del túnel i seguim el camí. Més endavant deixem a l'esquerra un camí que puja fort. Anem per un corriol molt a prop del torrent fins arribar a un resalt que és a dins del torrent. És el Saltant dels Tres Enllosats. Tres escales ens ajuden a salvar-lo.

Després passem sota el Pont de Solell, un pont de pedra. Hem anat salvant petits desnivells fins al segon tram equipat, Les Botes del Joan. Hi ha dues escales a la part inicial i després una cadena i diversos ferros.

Seguim avançant fins el Saltant de la Madrona. Aquí només hi hauns ferros per agafar-nos. S'ha de passar lateralment. Després trobarem una fletxa verda assenyalant un camí a l'esquerra, res, no feu cas. Seguim per dins del torrent.

Més endavant trobarem el Cau dels Degotalls. Hi ha diversos ferros i una corda al final del pas. I a pocs metres, el que trobem és el Cingle sota el Coll. Ara anem cap a l'esquerra fins a trobar l'últim pas equipat del camí: el Pas de la Guineu. És una petita repisa equipada amb cadenes. Només té uns 5 metres de longitut però la caiguda és de 6 metres. És passa prou bé.

Passat aquest punt, sortim a una pista bastant ampla. Girem a la dreta i veiem la part superior del torrent que acabem de pujar. Just després girem a l'esquerra i seguim la pista en direcció a Cal Pinsà i al Pla del Colomer. Nosaltres no anem a la Font del Clot del Casalot.

Deixem a l'esquerra el desviament a Cal Pinsà i seguim cap a la dreta. Al segon desviament, l'hem de d'agafar a l'esquerra i en suau pujada arribem al Turó del Marquès, amb un pal que sostè les restes d'una bandera.

Per agafar el camí de baixada o desgrimpem per les roques o agafem un caminet a l'esquerra del pal de la bandera que ens portarà a sota. Desfet el desnivell girem a la dreta i just quan estem sota la bandera, tirem avall.

Cap a la mitat de la baixada hi ha una escala metàl·lica que ens ajudarà a salvar un fort desnivell. A partir d'aquí hi ha diversos camins, anem tirant cap a l'esquerra fins a la torre d'alta tensió, però la qüestió és anar cap avall fins arribar a sota el pont de la C-55. Encara haurem de passar per sota de les vies del tren per arribar al Pont Vell. Ens uns minuts ja som a l'aparcament.

DADES GENERALS:
Temps total: 3:05 hores
Temps descans*: 20'
Desnivell acumulat: 200 mts
Distància: 5 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Colònia Burés -Castellvell i el Vilar-  
9:45
Túnel  
10:00
15'
15'
Pont de Solei  
10:15
15'
30'
Cingle sota el Coll  
11:03
48'
1:18'
Final del Torrent  
11:18
15'
1:33'
Descans i pica-pica
 
Fins 11:30
12'
1:45'
Pal Bandera  
11:50
20'
2:05'
Pont sota C-55  
12:30
40'
2:45'
Colònia Burés -Castellvell i el Vilar-  
12:50
20'
3:05'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS

Tornar a dalt
Anar a l'inici