Amb flors

A les flors d'aquesta sortida
A la fitxa tècnica
Gorgs de la Mola
7 d'abril de 2024: ruta llarga amb el pic de l'Aliga, entre Corbera i Sant Andreu de la Barca
A la sortida anterior
A la sortida següent


Deu ser de les excursions més properes a Barcelona que hem fet si descomptem les de Montcada i Reixac o Santa Coloma de Gramenet. I té l'encant (petit si voleu) de trobar una gorja tant a prop de la gran ciutat i enmig d'una zona tant urbanitzada. I estava prou neta i polida. Són els Gorgs de la Mola a Sant Andreu de la Barca.

Veure aquests gorgs és un mini passeig des del nucli del poble. Per això nosaltres vam fer una circular que puja al pic de l'Àliga (amb vistes al Baix Llobregat) per a fer-la més llarga. El pic es fa des del punt més suau, però està sobre un sortint de roca (dels diversos que hi ha a la zona) de manera que només es veu de lluny. Pel camí de baixada o estaves molt a sota i no s'apreciava o et tapaven els arbres.

És important seguir i està atents al track per què ni ha molts trencalls i moltes interseccions, i és gairebé impossible poder-les descriure totes.

El fet que estès tant a prop nuclis urbans i de moltes urbanitzacions fa que trobis bastanta gent. També va influir que havia plogut una miqueta i que la riera de Corbera –on estan els gorgs- aquests dies portava aigua.

Berta Solanas


 

Baixada a la riera de Corbera
Paret de la riera

El salt
Tornar a dalt
La riera segueix però el camí va pel lateral

Escala per tornar pel camí curt
Caseta abandonada
Tornar a dalt

Cascadeta d'un petita retenció d'aigües
Grans plataners voregen la riera

Coll i Pic de l'Àliga al fons
Al cim
Tornar a dalt

FITXA TÈCNICA

Gorgs de la Mola, Sant Andreu de la Barca

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Agafem l'A2 sortida Sant Andreu de la Barca. Aneu fins al carrer Francesc Macià, gireu per Lluís Companys (va de presidents) i allà trobareu un aparcament gratuït (de terra).

ITINERARI A PEU:
De l'aparcament sortim per Lluís Companys a Francesc Macià i tirem Lluís Companys amunt. El carrer es converteix en carretera que seguim fins a un punt en què surt un camí a ma esquerra que es va apropant a la riera de Corbera. Avancem i en una curva a la dreta a prop ja d'una urbanització, surten uns corriols a l'esquerra que en forta baixada ens porten a la riera. Un cop abaix seguim la riera cap a la dreta fins a trobar els gorgs.

Acabats els gorgs sortim a una carretera i passem pel pont sobre la riera de Corbera. Seguim carretera amunt fins a una pista que surt a la dreta i que va pujant fins arribar a la urbanització Can Palet. Aleshores girem a l'esquerra fins arribar a un pla des d'on veiem el Baix Llobregat miran cap a Barcelona.

En aquesta cruïlla girem a l'esquerra per pujar al Pic de l'Àliga. Desfem el camí fins al pla i cruïlla de camins i ara agafem un corrriol que surt a l'esquerra i que passarà per sota del pic de l'Aliga.

Acabada la baixada forta sortim a una pista que va paral·lela a la riera de Corbera, ara pel marge dret. Si la seguim arribarem a la Font de l'Hermano ja a sota de l'escola Sant Andreu de la Barca. Només ens queda arribar fins on tenim el cotxe que és a dos carrers.

DADES GENERALS:
Temps total: 4 hores
Temps descans*: 30'
Desnivell acumulat: 250 mts
Distància: 9,2 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Aparcament  
9:15
Riera i Gorgs  
9:40
25'
25'
Punt de tornada pel camí curt  
9:50
10'
35'
Pont sobre la riera de Corbera  
10:15
25'
1:00'
Cruïlla pistes amb vistes al Baix Llobregat  
11:15
1:00'
2:00'
Pic de l'Àliga  
11:25
10'
2:10'
Esmorzem
 
Fins 11:50
25'
2:35'
Aparcament  
13:15
1:25'
4:00'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici