A la fitxa tècnica
Del Vallès al Turó de Mataró
2 de març de 2013: Ruta megalítica entre el Vallès i el Maresme
A la sortida anterior
A la sortida següent


Aquesta és una sortida molt senzilla, una matinal apta per a tots els públics. Poc desnivell, poca distància i amb l'afegit dels dòlmens i de les pedres amb formes curioses i espectaculars. El camí -el PR-C36- està forçat marcat amb senyals grogues i blanques, no als arbres o les pedres sinó en indicadors verticals. Es tracta d'anar-ho seguint. En algun tram, les marques són blaves. El nostre punt de partida va ser a Vilanova del Vallès, a la urbanització El Bosc de Ruscalleda -també es port sortir de La Roca del Vallès o de Granollers-. L'excursió es pot continuar fins al Turó de Céllecs, però nosaltres aquest cop no ho fem. Com és habitual en la mitja i baixa muntanya hi ha múltiples maneres de fer una mateixa excursió. Tindreu vistes del Vallès i del Maresme, i també del Montseny.

Aquí el que trobareu a la Ruta Megalítica de la Roca i Céllecs si seguiu la nostra ruta.:

Agafeu la pista i deixeu enrera les últimes cases de la urbanització. En menys de 10 minuts trobareu la primera indicació: a la dreta la Roca Foradada i un conjunt de pedres tallades; a l'esquerra el Dolmen de Can Gol II (sense pedra superior).

Roca Foradada
És un monument megalític singular: un gran bloc granític, de forma esferoïdal, en el qual es va practicar una obertura per buidar l'interior. Podria tractar-se d'una cova sepulcral del final de la prehistòria (calcolític: 2200 -1800 aC).

Dolmen de Can Gol II
Tornar a dalt

Situats de nou a la pista seguim endevant i ja veurem una nova doble indicacio: a la dreta La pedra de les Orenetes (que deixem per a la tornada) i a l'esquerra la Pedra de les Creus, dita així per les nombroses pedres que hi ha gravades.

Pedra de les Creus

El camí s'enfila una mica i gira cap a l'est. En uns 15 minuts trobarem la pedra dita Plat de Rei (no hi ha foto) i després de passar per una pujada empedrada trobarem el dolmen de Céllecs o Cabana dels Moros.

Dolmen de Céllec o Cabana dels Moros
Tornar a dalt

Des d'aquest punt fins al Turó de Mataró (punt més alt del nostre itinerari d'avui) els camins poden ser diversos. Des del més llarg que és el que farem a la tornada fins altres que tallen i, evidentment, són més costeruts. No els puc descriure amb precisió, millor que seguiu la vostra intuició o el track que adjuntem.


   
   Esquerra: torre de vigilància al Turó de Mataró
   Dreta: Montseny des del Turó de Mataró

Rodegem el turó de Mataró pel camí que no havíem fet abans fins a recuperar la pista per la que veníem. En seguim un tros fins a trobar un nou trencall -és camí, no pista- que ens portarà a la Pedra de les Orenetes. Curiosa formació que amaga les úniques pintures rupestres sobre granit que hi ha a Catalunya.
Pedra de les Orenetes

Tornar a dalt
Les pintures rupestres


Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Ruta megalítica de Céllecs

EN COTXE:
Per arribar a Vilanova del Vallès vam anar per l'AP-7 fins a la sortida de Granollers. Fins a aquest punt hi ha altres alternatives. Allà vam agafar la BP-5002 i ja al poble, la BP-5001 fins a la urbanització El Bosc de Ruscalleda. Entrant pel cami de Cal Sereno girarem a l'esquerra pel camí de la Magnòlia i bastant amunt, agafarem el camí del Lliri fins que s'acabi el carrer i les cases.

HORARIS I DESNIVELLS

SITUACIÓ

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELL PARCIAL

DESNIVELL
TOTAL

Aparcament
204 mts
11:35
 
Roca Foradada
210 mts
11:42
7'
7'
6 mts
6 mts
Roca de les Creus
225 mts
12:05
23'
30'
15 mts
21 mts
Dolmen de Céllecs
325 mts
12:35
30'
1:00'
100 mts
121 mts
Turó de Mataró
502 mts
13:00
25'
1:25'
177 mts
298 mts
Descans i pica-pica
F. 13:25
25'
1:50'
Pedra de les Orenetes
218 mts
14:20
55'
2:45'
-284 mts
14 mts
Fotos i pintures
F. 14:35
15'
3:00''
Aparcament
204 mts
15:00
25'
3:25
-14 mts
---
TOTAL ATURADES:   30'
DISTÀNCIA TOTAL:   7,7 kms

ITINERARI

A PEU:
Seguim l'itinerari del PR C-36 amb indicacions verticals (veure text) i track.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici